OROSZVILAG.HU


Gólaszály nagykanállal

  |  2010-04-27 12:32:41  |  
Zelei Dávid

Gólaszály nagykanállal

Három 0-0 és két 1-0; ínséges fordulón van túl a Premjer Liga, melynek négy vasárnapi meccsén egy (!) gól esett. A Nalcsik még mindig vezet, beleerősítettek a moszkvai nagyok

A hét közben kupadöntőbe jutó, EL-helyét bebiztosító Szibir Novoszibirszk és a CSZKA Moszkva összecsapásával vette kezdetét a forduló. A moszkvaiak tán most játszottak legjobban a szezonban, hamar vezetést szereztek Ignasevics szöglet utáni fejesével, a legjobbkor, a félidő lefújása előtt (már a hosszabbításban) duplázták ezt meg Guilherme révén, majd a második félidőben Necid egy lapos beadást küldött a hosszú alsóba, végül az addig két gólpasszt is adó, végre tudásához méltóan játszó Dzagojev is betalált. Négy null után a Szibir Cizek megpattanó távolijával szépített, de ez vajmi keveset ért – a CSZKA jól melegített a Zenit elleni, hétközi meccspótlásra (emlékezhetünk, a moszkvai robbantás miatt halasztották el).

 

A Dinamo a kötelező győzelem terhével kellett pályára lépjen a nyeretlen Szaturn ellen, hiába erősítették meg ugyanis szezon előtt alaposan a keretet, a csapat legutóbb az első fordulóban nyert, ez meg már a hetedik volt. Kokorinék ennek megfelelően támadólag is léptek fel, de csak a 72. percben jutottak el gólig, amikor a moldáv Epureanu egy szöglet utáni kavarodásban átszenvedte a labdát a gólvonalon – nem a legszebb találat volt, de mint kiderült, három pontot ért. A győztes moszkvaiak örömét csorbítja, hogy a góllövő cipőjét csak keresgélő Voronyin a 87. és 89. percben is sárgát kapott, teljesen értelmetlenül kiállíttatva magát.

 

Zavaros útlevélügye ellenére a góllövőlistát vezető Alekszandr Alijevvel a kezdőben állt föl a Lokomotiv Moszkva a Tom Tomszk ellen. Az Alijev-mizériát a múlt heti, CSZKA elleni mérkőzést megelőzően kapta fel a média. A helyzet nagyjából a következő: az ukrán válogatott, Dinamo Kijevből érkezett, de Habarovszkban születő és orosz szülőkkel rendelkező Alijev oroszként szerepel a Premjer Ligában, ennek megfelelően pedig edzője rajta kívül hat külföldinek is bizalmat szavazott a CSZKA elleni meccs 74. percétől (a Szicsov – Traoré cserétől) a lefújásig. Mármost a helyzet a következő: ha Alijevnek valóban van orosz útlevele, s ezt igazolja is a szövetség előtt, automatikusan elveszti ukrán állampolgárságát, mivel Ukrajnában nem létezik kettős állampolgárság. Ebben az esetben a szupertehetség lemondhatna a további válogatott szereplésről (ne feledjük, csak 25 éves, és 2012-ben Ukrajna és Lengyelország lesz az EB házigazdája…). Ha ellenben nem mutatja be az orosz útlevelet, az azt jelenti, hogy csapata a CSZKA ellen húsz percig a megengedettnél eggyel több légióst (vagyis hetet) szerepeltetett, így hiába egyenlített Kuzmin a 89. percben, a Loko 3-0-ra bukja a bajnokit…

A mostani mérkőzésen ennek ellenére Alijev nem csak hogy játszott, de idénybeli hatodik góljával győzelemre vezette a Lokót a visszaeső tomszkiak ellen, akik 2-0 (Alijev mellett Glusakov szerzett gólt az első félidőben) után, a kapujából sokadszor is indokolatlanul kimozduló Guilherme kapus hibájából, Kornyilenko révén szépítettek. Németh Norbert nem kapott szerepet a meccsen. (2-1)

 

Gólaszály nagykanállal

 

A Luzsnyiki előre föláztatott műfüvén rendezték a forduló egyik rangadóját, ahol a két Szpartak, a házigazda Moszkva, és a meglepetés-listavezető Nalcsik feszült egymásnak. A vendégcsapat korán emberhátrányba került Koncedalov teljesen jogos kiállítása miatt (24. perc), s végig sokkal kevesebbet birtokolta a labdát a fővárosiaknál, a fantázia és az átütőerő azonban Krasznozsan gárdájának játékában volt benne. A moszkoviták mintha átvették volna mesterük, a kispad előtt farmerben és csilivili bőrkabátban álldogáló Karpin lazaságát: hiába a sok brazil a támadószekcióban, a kevés mozgás, a statikus támadójáték kevés helyzetben mutatkozik meg. A túloldalon ugyanakkor az igen játékügyes, jól cselező és sokat futó nalcsiki szélsők villámgyorsan fejlődtek föl, ami nem egyszer helyzetekben kamatozott. Moszkvai részről a grúz Ananidze kapufájánál, nalcsiki részről Szirakov két közeli helyzeténél kiáltottak többen gólt. Moszkvai részről Alex vitatta a bíró szerepét a mérkőzés alakulásában, a meccs után ki is állította Nyikolaj Ivanov. (0-0)

 

A vasárnap legizgalmasabb 0-0-ját (…) minden bizonnyal Szentpéterváron játszották, ahol 21.000 néző előtt feszült egymásnak a helyi Zenit és a meglepetéscsapat Tyerek Groznij. Szergej Karaszev bíró már a 9. percben jogtalan büntetőt ítélt a hazaiaknak, de az esetnél a saját lábában eleső Dannynek annyira fájhatott a zuhanás, hogy Dikan ölébe lőtte a tizenegyest. A felélénkülő Tyerek Lakijalov és Arce révén veszélyeztetett, majd a túloldalon Kerzsakov talált a hálóba – lesről. A második félidőben a Tyereknek is volt érvénytelenített találata, a túloldalon pedig Rosina egy bődületes kapufáig jutott – izgalmas meccsen a Zenit zsinórban második 0-0-ját játszotta. Huszti Szabolcs csereként harmincnégy percet játszott, a Szport Ekszpressz hatosra értékelte teljesítményét – ennél jobbat csak a vendégkapus Dikan kapott. (0-0)

 

Jóval kevesebb körömrágást tartogatott az Anzsi kazanyi vendégjátéka. A Rubin amúgy is impotens támadójátékát tovább rontotta, hogy Buharovot még az első félidőben le kellett cserélni, Szemak pedig a keretben sem volt sérülés miatt. A sérüléshullámmal küszködő kazanyi csapatból nagyon hiányoznak Dominguez góljai, a hét forduló alatt lőtt 5 gól még akkor is kevés, ha tudjuk, Rizsikov idén egyedül Dejan Ruszicsnak adta meg magát a Nalcsik ellen. A mostani mérkőzésen is csak egy csapatnak voltak helyzetei, Revisvili azonban magabiztosan őrizte kapuját a góltól. (0-0)     

 

Felfelé ível az Alanyija szerencsecsillaga: a CSZKA Szófiától érkezett Ivan Sztojanov korai (és igen szép) kapásgólja a csapat első idegenbeli győzelmét jelentette a Rosztov ellen. A kapuban a szezon során először állt a Zenit csatárának, a válogatott Alekszandr Kerzsakovnak öccse, Mihail – hát persze, hogy most úszta meg először kapott gól nélkül a találkozót a sorozatban másodszor nyerő vlagyikavkazi gárda.

 

A forduló zárómeccsén az anyagi gondokkal és sérülésekkel egyaránt küzdő Krilja Szamarában fogadta a Gaál Miklóst nélkülöző Amkar Permet. A több sebből vérző hazaiak mégis megszerezték a vezetést a 9. percben veterán csapatkapitányuk, Ruszlan Adzsindzsal révén, csakhogy a montenegrói Novakovics a második félidőben egyenlített egy szép fejessel, beállítva a végeredményt. (1-1)

 

A tabella élén így hét forduló elteltével még mindig a Nalcsik áll, de a hétközi CSZKA-Zenit pótláson aratott esetleges győzelmével a moszkvai csapat átveheti a vezetést.

 

A hét válogatottja a championat.ru szerint: Dikan (Tyerek) – Dzsudovics (Nalcsik), Da Costa (Alanyija), Epureanu (Dinamo), Filatov (Nalcsik) – Alijev (Lokomotiv), Dzagojev (CSZKA), Sztojanov (Alanyija), Glusakov (Lokomotiv) – Necid (CSZKA), Szicsov (Lokomotiv).  

 

A hét híre még, hogy Andrej Arsavin kapta a Szport Ekszpressz 2009-es Zvezda-díját, melyet a posztszovjet térség legjobb játékosának ítélnek oda minden évben.

 

Cimkék: premjer liga
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat