OROSZVILAG.HU


Brazeri futsalbronz Lisszabonból

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-04-30 02:15:05  |  
Zelei Dávid

Brazeri futsalbronz Lisszabonból

Történelmet írtak Serjaóék a futsal BL-ben

Aki figyelemmel követte a hazánkban idén januárban megrendezett futsal Európa-bajnokságot, az minden bizonnyal emlékszik az azeri válogatottra. Nem csak, mert minket is megvertek, s végül egészen a negyedik helyig száguldottak, hanem, mert soraikat olyan honosított játékosok is színesítették, mint az aíltoni hájmennyiséget magán viselő, lassú, mégis ördöngös Serjao, vagy a veterán, de gólerős (Aranycipős, gólkirály) Biro Jade. Ahogy az a posztszovjet térségben gyakran megesik, e válogatott nagymértékben megegyezik az ország első számú klubcsapatával, mely Azerbajdzsánban a 2004-ben alapított Araz Naxcivan: a januári válogatott keretben tizenketten szerepeltek a csapatból, s az edző is ugyanaz: a brazil Alesio.

 

Brazeri futsalbronz Lisszabonból

 

Tekintve, hogy az idei az azeriek nagy berobbanásának éve, nem csodálkozhatunk azon sem, hogy az Araz a legrangosabb európai kupatorna négyes döntőjébe is beverekedte magát. Az út első állomásaként tavaly októberben a pulai csoportot nyerték meg ciprusi, szerb és horvát riválisok előtt, 7 pontot szerezve, majd ennél is imponálóbb játékkal rukkoltak ki novemberben, a hazai, bakui rendezésű elitkörben, ahonnan a csoportgyőztes már egyenest a lisszaboni négyes döntőbe kvalifikálta magát. A nyitómeccsen a lett Nikars Riga átkozhatta az 5. percet és a brazilokat: a 4:16 és 4:50 közötti 34 másodpercben Serjao, Biro Jade és Thiago is betalált, megágyazva a 7-1-es végeredménynek. A következő meccsen a görög Athina ’90 kicsit tovább várt a széteséssel: ők a 19. és 24. perc között szedtek be ötöt, a vége 7-0 lett Biro Jade és Mammadkarimov triplájával. Azt ugyanakkor sejteni lehetett, hogy az igazi döntő a színbrazil kezdővel (és három brazil cserével) kiálló kazah Kajrat Almati ellen vár Tverjankinékre (Alesio korábban e csapatot edzette). A bakui Sportpalota nézőinek legnagyobb örömére Thiago duplájával és Boriszov löketével az első félidő hajrájára 3-1-re vezetett az Araz, a félidő utolsó percében azonban Katata és Guga is betalált, így 3-3-mal fordultak a felek. A folytatásban aztán már csak Biro Jade talált be büntetőből, így hiába lőtt többet kapura a Kajrat, az Araz jutott a Final Fourba.

 

Brazeri futsalbronz Lisszabonból

 

Az Eurosport által is közvetített lisszaboni négyes torna elődöntőjében aztán Serjaóék a háromszoros győztes, címvédő, s egyben nagy esélyes Interviú Madriddal csaphattak össze. Alesio mester igyekezett levenni a terhet játékosai válláról, csapata pedig bátor játékkal rukkolt ki: az első félidőben Biro Jade egyenlítette ki Jordi Torras vezető gólját, majd a másodikban Serjao egalizálta Gabriel találatát egy szöglet után. A hajrában aztán beindult a madridi henger, még a kapus Luis Amado is betalált (nem először, az EB-n is volt gólja, s mint elmondta „mindez nem véletlen”), ráadásul Serjao kisárgázta magát a 3.helyért vívott meccsből. (2-5) A meccs emberének választott Amado kapus dícsérte az azerieket („Hogy őszinte legyek, nem számítottunk ilyen nehéz meccsre”), Alesio pedig elismerte, a kispadon nincsenek olyan minőségű játékosai, mint kollégájának, így nem tud olyan jól rotálni.

 

A másik ágon a korábban a magyar Berettyóújfalut is kiejtő olasz Luparense kapott ki, így velük csaptak össze a nakcsivaniak a bronzéremért. A találkozó remekül indult az azeriek számára, ugyanis Boriszov már a 4. percben vezetést szerzett, az olaszok azonban átvették az irányítást, s még az első félidőben fordítottak Muñoz Calvo és Baptistella góljával. A második félidőben Alekszej Petrov kapufája jelezte, az Araz nem adta fel, s végül a lefújás előtt három perccel Thiagónak sikerült egyenlítenie. (2-2) Bár bronzmeccsekben eddig az azeriek nem tűntek jónak (lásd a csehek ellen elbukott találkozót az EB-n), büntetőkben igen (lásd az ukránok kiverését ugyanezen tornán), s mivel Tverjankin a második körben hárította Vampeta lövését, az utolsóként nekifutó Boriszov találata után egy kupacba gyűlt mind, ki piros mezt viselt ezen az estén: Azerbajdzsán első futsalérmét szerezte a nemzetközi kupákban.

 

Cimkék: futsal, bl
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat