OROSZVILAG.HU


Kanadai hokilecke baltiaknak

  |  2010-05-11 10:21:18  |  
Zelei Dávid

Kanadai hokilecke baltiaknak

Félelmetes előnyjátékával lesimázta a letteket a McTavish-gárda

Igazi csikócsapat volt a lett válogatott ellenfele a VB második meccsén: a négy ’90-es és két ’91-es születésű játékos között ugyanakkor ott volt 2008 és 2009 NHL-draftelsője, Steven Stamkos és John Tavares is – ebből kitalálhatóan a kanadaiak elleni mérkőzés nem ígért túl sok jót a Znaroks-gárdának, bár e gárda erőssége azért jócskán elmarad az olimpián szerepeltétől.

Az emberelőny-kihasználás viszont a vérükben lehet, mert olyan magától értetődő egyszerűséggel és imponáló magabiztossággal verték be a fórokat, hogy azt öröm (lett részről meg fájdalom) volt nézni. A második perc elején a némi NHL-rutinnal felvértezett janis Spruktsot küldték ki akadályozásért, a már említett csodakölyök, Jason Tavares pedig egy mínusz három fokos szögből eleresztett lökettel gyorsan megmutatta, ki az úr a háznál. A lettek azonban nem ijedtek be túlzottan: a harmad hátralévő részét végigtámadták, körbelőtték a kaput és megdolgoztatták Chris Masont is – gólt azonban nem ők értek el, hanem a másik 1/1-es, Steven Stamkos, Dzerins égbekiáltó marhasága (egy nyeszlett bokszütésért kiállíttatta magát) után.

A szünetre így kissé demoralizáltan mehettek le Znaroks mester fiai, s a következő harmadban is bennük volt az ütés, s úgy látszott, ha négy emberrel maradnak, nem tudnak mit kezdeni a szituációval: kaptak két gólt öt a négyre és egyet páros kiállításnál, nem csoda, hogy a sorozatban negyedik előnygólnál, 0-4-nél Znaroks lekapta a pályáról Masalskist, és a brit elitligás Raitumsot vetette be helyette, aki bemutatott pár óriási bravúrt, és kapott két köténygólt – megjegyezzük, aligha okolható bármelyikért is. A katasztrofális második harmad után 0-6 állt az eredményjelzőn lett szempontból, az utolsó harmadban azonban már távolról sem pörögték halálra magukat Perryék, így előbb Redlihs belsőzött be egy előnyt (ez sajnos szabálytalan, nem is adták meg a gólt), majd Pujacs kotort be egy kipattanót közelről, végül Vasiljevs csengette meg a kapufát, így a baltiak legalább az utolsó harmadot megnyerték. Znaroks mester erős bírálatot fogalmazott meg a szerinte eleinte túl szigorú, majd 0-6 után kompenzáló bírókkal szemben, s elmondta, tetszett neki fiatal cspata játéka. Az 1-6 azt jelenti, hogy Lettország az olaszokkal játszik majd a kiesési körbe jutás elkerüléséért.

Közben az oroszoknál immár biztos, hogy jön Dacjuk, a Detroittal kieső csatársztár kisebb sérülése után érkezik Kölnbe. Bikov mester azt is elmondta, Jeremenkónak szavaz bizalmat a mai, kazahok elleni meccsen a kapuban, a belaruszok ellen pedig Varlamov véd majd.

 

Cimkék: jégkorong, vb 2010
Országok: Lettország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat