OROSZVILAG.HU


A Dzsuna-jelenség

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2015-11-27 23:32:14  |  
Kerekes Karina

A Dzsuna-jelenség

Misztikus gyógyítók a hatalom közelében

 A Dzsuna-jelenség

Elhunyt Jevgenyija Davitasvili - vagy ahogyan az emberek ismerik, Dzsuna - 2015. június 5-én, miután két napig kómában volt.

Jevgenyija Davitasvili halálának nincsenek rendkívüli vagy gyanús körülményei, ennek ellenére mégis körbelengik az emberek spekulációi.Dzsuna előre tudta halálának időpontját vagy Dzsuna igazából 80 éves volt és hasonló elméletekről születtek cikkek és kommentek az internetes hírportálokon, illetve közösségi oldalakon. De vajon miből erednek ezek a rejtélyek és feltevések Dzsuna személyét illetően? Mivel magyarázható a Dzsuna-jelenség?

Erre többféle magyarázat létezik.

Dzsuna Brezsnyev gyógyítójaként vált híressé, és később ő lett az első extraszensz a Szovjetunióban, akit már hivatalosan is így regisztráltak. Egyszerű ápolónőként dolgozott, mikor felfedezte tehetségét. Rájött arra, hogy képes kézrátétellel gyógyítani. Ennek a képességének természetesen idővel híre ment, és eljutott egészen a szovjet elitig. Ezt követően Moszkvába rendelték, hogy személyes gyógyítója legyen a vezetőségnek. Az évek során azonban nem csak a gyógyítás lett Dzsuna egyetlen foglalkozása. Tanította gyógyítási technikáját az érdeklődők számára, színészkedett, festett, és asztrológiával is foglalkozott. Emellett megmagyarázhatatlan módon sikerült segítenie olyan embereken, akik állapotát már reménytelennek titulálták az orvosok. Végső stádiumban szenvedő rákos betegek vagy krónikus betegséggel küszködő emberek fordultak hozzá a gyógyulás reményében. Az orvosok és kritikusok is értetlenül álltak a jelenség előtt, így képességére tudományos magyarázatot próbáltak találni már a Szovjetunióban is, egy külön erre létesített laboratóriumban.

Sokan ugyan szkeptikusak az efféle gyógyászattal kapcsolatban, azonban az nem vitatható, hogy Oroszországban nagyobb hangsúlyt kapott és kap napjainkban is az orvoslásnak ezen irányzata. Mindenek előtt, ennek jelentősége talán azzal magyarázható, hogy Oroszországban nagy hagyománya van a természetgyógyászatnak, népi orvoslásnak és a babonáknak, illetve hiedelmeknek. A kétkedők a Dzsuna-féle módszereket és a népi praktikákat is, orvosi kivizsgálás híján, csak felületes vagy felesleges kezelésnek tartják, azonban az átlagos orosz embernél gyakran tapasztalható, hogy szívesebben kúrálja magát otthon házi praktikákkal, orvoshoz pedig csak végső esetben megy, ha már a népi gyakorlat nem segít.
Nem is csoda, hogy a televízióban is gyakran megjelentek különböző szegmensek ilyen tematikában. Itt példaként említhető a Malahov(«Малахов») című reggeli műsor, melyben természetgyógyás
zati praktikákat és népi gyógymódokat mutattak be a nézők számára. Dzsuna is gyakran volt visszatérő talk-show vendég. Rengeteg interjút készítettek vele élete során, maga is színészkedett, és életéből még sorozat is készült (Джуна, 2015).

Továbbá a Dzsuna-jelenséget indokolhatja az is, hogy Oroszországban egyedi módon, a természetfelettivel kapcsolatban álló személyeknek majdhogynem kultuszuk van. Említhetjük példaként akár Vangát, a látnokot, vagy Kulaginát, aki képes volt tárgyakat mozgatni. A Dzsuna-jelenség tehát nem egy újkeletű dolog, már korábban is létezett hasonló, így nem ő az első, akit misztikus attribútumokkal ruházott fel a köztudat.

Végezetül talán még annyit lehet mondani, hogy Jevgenyija Davitasvili rendkívül sokszínű személy volt. Egzotikus külsejének, különleges képességének és sajátos stílusának köszön-hetően rendelkezett egyfajta titokzatossággal, és ez a halálával sincs másként. Dzsuna életében és halálában is titokzatos volt, ezért is vált külön jelenséggé.

 

Internetes források:

http://www.dni.ru/showbiz/2015/6/8/305759.html

http://www.dni.ru/showbiz/2015/6/8/305751.html

http://www.gazeta.ru/social/2015/06/12/6838953.shtml

http://www.gazeta.ru/social/2015/06/08/6833773.shtml

http://rusplt.ru/sub/ratings/kuda-uhodyat-magi-13473.html

http://www.mk.ru/social/2015/06/08/skonchalas-celitelnica-dzhuna-davitashvili.html

http://www.aif.ru/dontknows/file/o_chyom_serial_dzhuna

http://www.kino-teatr.ru/kino/movie/ros/104055/titr/

http://www.kinopoisk.ru/film/842257/

 

http://torin.vasaros.com/HU/az_extrasensek_igaz/az_extrasensek_igaz_tortenete_oroszorszagban.htm

Cimkék: Dzsuna, Jevgenyija Davitasvili, Dzsuna-jelenség
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat