OROSZVILAG.HU


Egy orosz sportorvos a szovjet doppingról

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2017-03-16 17:07:30  |  
Tóth Mirandolina

Egy orosz sportorvos a szovjet doppingról

Szovjet örökség a mostani botrány?

 Egy orosz sportorvos a szovjet doppingról

Dr. Grigorij Vorobjev az Egyesült Államokban él, korábban éveken át ő volt a rendkívül eredményes szovjet atlétikacsapat vezető sportorvosa. Beosztottja volt annak a Szergej Portugalovnak, aki a szovjet időkben vezető sportorvos volt, most pedig több beszámoló szerint is ő az államilag támogatott orosz sportdopping központi figurája. A New York Times kereste fel az orosz sportorvost, aki mesélt a Szovjetunióban is rendszerszinten zajló doppingolásról.

Vorobjev szerint a szovjetek a nemzetközi versenyeken mindent a győzelemnek rendeltek alá, ezért szinte bármilyen tiltott dopping elfogadott volt. Ha nem tudták, hogy egy-egy szer meddig lesz kimutatható a sportolók szervezetében, félelemre adott okot. A nemzetközi doppingellenőrzés még a 80-as években is nagyon le volt maradva. Vorobjev éveken át tagja volt a Nemzetközi Atlétika Szövetség doppingellenes bizottságának is. A New York Timesnak elismerte, hogy visszás volt egy ilyen testületben ülni, miközben tudta, hogy a Szovjetunióban hogyan doppingolnak a sportolók, de nem szólt, mert hű volt a hazájához, és tudta, hogy a szovjet sportolóknál a dopping nem helyettesíttette a kemény munkát és a szigorú felkészülést. Arról próbálta meggyőzni a sportolókat, hogy minél kevesebbet vegyenek be, és megtanította nekik azt is, miből vehetik észre, ha túladagolták a doppingszert. Ő nem tilthatta le a doppingról a sportolókat, hiszen ebben az esetben a rosszabb teljesítményért a versenyzők és az állam is őt hibáztatták volna. A sportvezetők 1983 végén levélben adtak erre konkrét instrukciókat – derül ki a dokumentummásolatokkal is illusztrált cikkből, injekciókúrákat állítottak össze azoknak az atlétáknak, akiknek – eredményeik alapján – éremesélyeik lettek volna Los Angelesben.

A New York Times megszerzett egy rakás levelet is, amikben szovjet sportorvosok beszélik meg, hogy milyen doppingrendszerrel készüljenek az 1984-es Los Angeles-i olimpiára (ahová végül nem ment ki a keleti blokk legtöbb sportolója). A levelekben leírták, hogy mindenképp be kell adni az injekciókat, mert úgy értesültek, hogy más versenyző országok is ugyanúgy doppingolni fognak, ezért ebben semmiképp nem maradhatnak alul. Arról viszont nincs bizonyíték, éltek-e ezekkel a lehetőségekkel a sportolók.

Vorobjev azt nem tudja, végül hányan doppingoltak, de az biztos, hogy nem mindenki – állította, érzékeltetve, hogy nem az egész szovjet sportvilág volt fertőzött.

Az orosz sport-express szerint Vorobjev arról viszont elfelejtett beszámolni, hogy a ’90-es évek közepén őt is eltiltották a válogatottól phenotropil botrányát követően. (Ez egy olyan Szovjetunióban kifejlesztett gyógyszer, melynek stimuláns hatása van, tehát doppingként használható).

Forrás:

https://www.nytimes.com/2016/08/14/sports/olympics/soviet-doping-plan-russia-rio-games.html

http://www.sport-express.ru/doping/news/sovetskiy-vrach-rasskazal-ny-times-o-gosprogramme-dopinga-v-sssr-1032990/

 

 

Cimkék: Vorobjev, New York Times, dopping, Szovjetunió
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat