OROSZVILAG.HU


Az orosz sportolók utaznának az olimpiára

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2017-12-11 14:04:58  |  
Kubik Zsombor

Az orosz sportolók utaznának az olimpiára

A doppingolás miatt mindenki bűnhődik

 

Az orosz sportolók utaznának az olimpiára

 

Az Orosz Olimpiai Bizottságban a sportolók bizottságát vezető Szofja Velikaja kijelentette, hogy az orosz sportolók túlnyomó többsége részt szeretne venni a 2018. február 9. és február 25. között megrendezendő téli olimpiai játékokon a dél-koreai Phjongcshangban. Mindezt a sportolók ülését követően árulta el a Kommerszant újságírójának.

Velikaja elmondta, a gyűlés fő célja az volt, hogy a sportolók megnyilvánulhassanak, vélemények hangozzanak el és felmérjék az oroszországi sportolók helyzetét. A sportolók szövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy a bizottság tagjai minden téli sport képviselőjével egyeztettek a megbeszélések során. Továbbá elárulta, a bizottság minden oroszországi sportolót támogat, akár úgy dönt, hogy részt szeretne venni a téli olimpián, akár úgy dönt, hogy nem utazik Dél-Koreába.

Szofja Velikaja többek közt azt is elmondta, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság felszólította Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét és a Bizottság vezetőségét, hogy vizsgálják felül az orosz sportolók részvételéről szóló döntést. A fellebbezés tartalmazza az élethosszra eltiltott orosz sportolók problémáját és azt is, hogy az orosz sportolóknak semleges színekben kellene indulniuk.

Korábban, december 5-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a doppingváddal nem sújtott orosz sportolóknak engedélyezte, hogy részt vegyenek a téli olimpián, de nem Oroszország színeiben, hanem mint semleges sportolók. A végleges döntést a részvételről december 12-ig kell meghozniuk a sportolóknak. Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin korábban a mellett foglalt állást, hogy az oroszországi hatóságok semmilyen formában nem fogják befolyásolni a sportolók részvételét az olimpiai játékokon.

December 8-án az Állami Duma képviselői egy határozatot fogadtak el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésével kapcsolatban. A képviselők nem fókuszáltak arra a kérdésre, hogy a sportolók a föderáció lobogója alatt versenyezzenek-e vagy sem. Az Állami Duma helyettes szóvivője, Pjotr Tolsztoj elmondta, a részvételről való döntés során a sportolókat egyéni ambíciók fogják vezérelni, s nem az ország érdekei. Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Alekszander Zsukov arra figyelmeztetett, hogy nem szabad különbséget tenni azon orosz sportolók közt, akik részt vesznek majd a téli olimpián, s azon sportolók közt, kik nem utaznak el Phjongcshangba.

 

Forrás: Kommerszant; https://www.kommersant.ru/doc/3493736?from=hotnews

Cimkék: orosz sportolók, Velikaja, Orosz Olimpiai Bizottság, Nemzetközi Olimpiai Bizottság
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat