OROSZVILAG.HU


Az orosz űrkutatás az első?

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2018-05-09 13:08:32  |  
Vigóczki áté

Az orosz űrkutatás az első?

Legalábbis ezt maguk az oroszok így gondolják

Az orosz űrkutatás az első?

 

A Levada Központ áprilisban megjelentetett közvéleménykutatása szerint Oroszország lakosainak többsége egyértelműen hazáját tekinti az elsőszámú résztvevőnek az űr felfedezéséért folytatott versenyben.

 

A márciusban készített és április 12-én, az űrhajózás világnapján publikált mérés szerint az „Ön szerint melyik ország jár az élen a világűr felfedezésében?” kérdésre a válaszadók abszolút többsége, 61 százaléka jelölte meg Oroszországot. Második helyen, jókora lemaradással, csupán 13 százalékos eredménnyel az Egyesült Államok végzett, míg Kínát százból 4 és az Európai Uniót csupán 1 válaszadó jelölte meg. Feltűnően nagy arányban, 21 százaléknyian viszont nem tudtak egyértelműen válaszolni a kérdésre.

2006 óta születik felmérés erről a kérdésről és mindig Moszkva szerepelt az első, míg Washington a második helyen. Első alkalommal még 51-26 százalék arányban, mely különbség azonban folyamatosan csökkent. Oroszország végül az elmúlt négy évben kezdett egyre jobb eredményt elérni a kutatásban és két éve toronymagasan vezet.

Árnyalja az összképet és a megkérdezettek tájékozottságát is megkérdőjelezi, hogy a Levada Központ megkérdezte a résztvevőket arról is, hallották-e, hogy idén februárban Elon Musk magáncége, a Space-X a világ legerősebb hordozórakétáját küldte az világűrbe. Erre 62 százalékban az a válasz született, hogy most hallanak róla először, 25 százalék azért valamit hallott, míg csupán 12 százalék olvasott is erről és mindösszesen kettő százalék követte élőben is a közvetítést.

 

Forrás: https://www.levada.ru/2018/04/12/ko-dnyu-kosmonavtiki/

Cimkék: Oroszország, űr
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat