OROSZVILAG.HU


Zvonarjeva a döntőben!

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-07-01 23:56:51  |  
Zelei Dávid

Zvonarjeva a döntőben!

Pironkovát legyőzve élete első Grand Slam-döntőjét játszhatja Vera Zvonarjeva Serena Williams ellen

Pályafutása első Grand Slam-döntőjére készülhet Vera Zvonarjeva, miután háromszettes létére röpke 106 perc alatt túljutott a világranglista 82. helyén jegyzett bolgár Cvetlana Pironkován. Pedig sok minden szólt az orosz hölgy győzelme ellen: amint arra legutóbb kitértünk, tavaly Moszkvában kikapott a bolgártól, aki ráadásul, mint korábban jeleztük, valóságos oroszverővé avanzsált a tornán: rendre Lapuscsenkovát, Dusevinát és Kulikovát ejtette ki az első három körben. Utána átszokott a kiemeltek búcsúztatására: előbb a 11. kiemelt olasz Bartolit, majd a negyeddöntőben, óriási meglepetésre a 2. kiemelt Venus Williamset búcsúztatta. S mindezt úgy, hogy a mostani torna előtt legutóbb 2006-ban nyert meccset Wimbledonban – amivel persze épp eggyel tesz túl a másik elődöntősön, Petra Kvitován, aki eddig legfeljebb a kvaliban nyert meccset.

Az elődöntő első játszmája mindenesetre a kétkedőket és a Góliáttal szemben Dávidoknak szurkolókat igazolta: a bolgár lány 3:2-nél elvette Zvonarjeva adogatójátékát, ami után egyenes út vezetett a 6:3-ig. Az orosz lány azonban nem esett kétségbe, tükröt tartott az első játszma elé, ezúttal ő brékelt 3:2-nél, majd nyert 6:3-ra, így alig egy óra után jöhetett a harmadik játszma, melyet a jobban koncentráló, remek szerva- (még második szerváit is 68%-ban pontra váltó) és hálójátékot (29 pontot szerzett így!) bemutató orosz hölgy nyert 6:2-re.

A hokiscsaládból származó Zvonarjeva (mamája bronzérmes volt az 1980-as moszkvai olimpián, a papa pedig a Dinamo Moszkvában bandyzett) eleddig egyetlen alkalommal jutott négy közé Grand Slamen – tavaly az Australian Openen. Akkor honfitársa, az akkor pályája csúcsán (mostanság meg a mélységek legmélyén) járó Dinara Szafina ellen vérzett el – most nála is keményebb rivális vár rá a döntőben: a címvédő Serena Williams, akinek testvérével olyan trófeakollekciója van az angol füvesről, hogy Venus szerint utána kell néznie a Wikipedián, hogy pontosan hányszor nyert, mert már felidézni sem tudja. Mi azért segítünk: a most döntőző Serena eddig háromszor nyert: 2002-ben és 2003-ban egymás után – most pedig újabb duplázásra készül, s tán némi bosszúra is, lévén verhetetlennek tűnő (testvér)párosukat épp a Vesznyina oldalán induló Zvonarjeva ütötte ki. Kettejük mérlege ugyanakkor összesítésben nem az orosz hölgy felé billen: Williams 5:2-re vezet – bár még sosem játszottak füvön.  

Zvonarjeva a döntőben!

Zvonarjeva minden ellene szóló esélylatolgatás ellenére optimista.  „Nem érdekel, ki mit mond. Tudom, hogyha a legjobbamat adom, bárki is áll a háló túloldalán, le tudom győzni”. Ha az idei Grand Slam- és wimbledoni tendenciákat vesszük alapul, látszólagos esélytelensége tulajdonképpen esélyessé emeli...

Cimkék: tenisz, wimbledon2010
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat