OROSZVILAG.HU


Akiből hős lett, és akiből bűnbak

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-07-05 15:10:32  |  
Zelei Dávid

Akiből hős lett, és akiből bűnbak

Egyikért a Real és a Milan vetekszik, a másiknak tele a postafiókja halálos fenyegetéssel. Menny és pokol a vébén

A világbajnokság kezdete előtt három részben mutattuk be azokat a játékosokat, akik az orosz vagy az ukrán Premjer Ligából kerültek ki a mundialra. A seregszemle finiséhez közelítve fokozatosan elfogytak – az alábbikakban kiderül, ki a vébé nagy nyertese és legnagyobb vesztese.

Akiből hős lett…

Bár Honda Kejszuke fiatal kora ellenére már második európai csapatánál húzóember, lőtt már gólt BL-nyolcaddöntőben és Hollandiában Keizer Keisukének, vagyis Kejszuke császárnak is szólították, a vébé előtt igencsak botladozó japán válogatottba most robbant be igazán. Rögtön a 24. születésnapjára eső első meccs 39. percében három pontot érő gólt rúgott Kamerun ellen, ami miatt megválasztották a meccs legjobbjának, majd a hollandok elleni szűk zakó után a sorsdöntő, Dánia elleni derbin élete egyik legjobbjával rukkolt ki: előbb lőtt egy irgalmatlan nagy szabadrúgásgólt, majd miután csapattársa, Endo hasonlóan tett, a hajrában végigkígyózott a teljes északi védelmen, csodás passzát pedig Okazakinak már csak kapuba kellett terelni. Ekkortájt illette a Guardian először a „japán Maradona” becenévvel… A nyolcaddöntőben aztán Paraguay jelentette a végállomást: a hosszabbítást követő tizenegyes párbajban Honda megintcsak nem hibázott – kár, hogy csapattársa, Komano igen, a paraguayiak viszont nem. A kiesés ellenére Hondára a legnagyobb klubok is felfigyeltek: német források a Real Madrid és az AC Milan érdeklődéséről szólnak – ő ugyanakkor ügynöke szerint leginkább a Premier League felé lenne nyitott. Az esetleges eladásban ugyanakkor hátráltató tényező lehet, hogy a japán játékos csak nemrég igazolt a CSZKA Moszkvához, és még négy és féléves szerződése van. Ha tehát valaki ki akarja vásárolni, mélyen a zsebébe kell nyúljon – a Milan tízmilliós ajánlatát például csípőből elutasították a moszkvaiak…

Akiből hős lett, és akiből bűnbak

 

 ... és akiből bűnbak

Sani Kaita még az Alanyija Vlagyikavkazban sem számított alapembernek, meglepetésként hatott hát, hogy a svéd Lars Lagerback kezdőként vette számításba a Szuper Sasok középpályáján. Kaita nem tudta meghálálni a bizalmat – a második, görögök elleni mérkőzésen Nigéria 1-0-s vezetésénél bután kiállíttatta magát a 33. percben, Rehagel kapitány gyorsan és jól reagált a létszámfölényre (Szamarasz beállítása nyerő húzás volt), a görögök pedig megfordították a meccset. Mivel Nigéria mindaddig nemcsak vezetett Uche góljával, hanem tökéletes kontroll alatt is tartotta a meccset, Kaitából hamar bűnbak lett: néhány nap alatt több, mint ezer fenyegetést kapott. „Nem győzök elégszer bocsánatot kérni minden nigériaitól ezért a drága hibáért” mondta Kaita, aki igyekezett hárítani a párhuzamot a kolumbiai Andrés Escobarral, akit a ’94-es vébé csoportköre, Escobar USA elleni öngólja és a nagy esélyes dél-amerikaiak kiesése után egy medellíni bár előtt szitává lőttek. „Nem akarom, hogy az én esetemet Escobaréhoz hasonlítsák, mert mindenkinek megvan a maga sorsa ezen a világon”. Az övé egyelőre a Monacóhoz való visszatérés és egy új csapat keresése lehet.   

Akiből hős lett, és akiből bűnbak

 

(Képek: championat.ru, telegraph.co.uk)

Cimkék: premjer liga, vb2010
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat