OROSZVILAG.HU


Újabb orosz az Arsenalban?

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-07-06 21:43:01  |  
Zelei Dávid

Újabb orosz az Arsenalban?

Klosét a Rubin, Valdezt a Lokomotiv csábítja, Tosics már a CSZKA Moszkváé, Kuranyi a Dinamóban

Továbbra is veretlenül vezeti a Zenit az orosz bajnokságot, miután a kupadöntő miatt elhalasztott meccsén 2-1-re verte az Anzsit. Luciano Spalletti lehetőségeit szűkítette a világbajnokságon járt Lazovics és Danny, valamint a sérült Sirl hiánya, de ezúttal még ez sem volt elég ahhoz, hogy Huszti Szabolcs játéklehetőséghez jusson. A mérkőzés jól kezdődött a péterváriak számára, az első negyedóra végén Bisztrov lőtte Revisvili kapujába Zirjanov passzát, ezt azonban még Tagirbekov kiegyenlítette egy fejessel – Zirjanov 88. percben született találatára azonban már nem volt válasz – a Zenit megnyugtató, négypontos előnnyel vezeti a Premjer Ligát.

Az átigazolási piacon exportoldalon még nincsenek akkora robbanások, mint az importban: a vébén tudásukat megcsillogtatók (elsősorban Honda és Kraszics) még nem keltek el, ellenben jött már Kuranyi, a Manchester United szupertehetsége, Zoran Tosics, és a svájci bajnokság első számú csillaga, Seydou Doumbia.

De bontsuk ki a dolgokat kicsit részletesebben! A kiscsapatok közül egyelőre a nagy bajban lévő Krilija aktivizálta magát, a szamaraiak igazolásai közül azonban egyedül a Sparta Prahától visszatérő belarusz Gyenyisz Kovba tűnik jelentős igazolásnak. A meglepetéscsapatok, a Nalcsik és a Tyerek eddig senkit sem igazoltak, előbbitől ellenben távozott egy fontos játékos, a grúz Amisulasvili, aki a Kayserisporba igazol, hogy honfitársával, Sota Arveladzével dolgozhasson együtt. A szintén jól teljesítő Tomszk egyik alapemberét veszítette: a világbajnokságon jóslatunk ellenére csak epizodista dél-koreai veterán, Kim Nam Il a szaúdi Al Sababhoz szerződött szerződése egyik kiskapuját kihsználva. Ugyaninnen felröppent Németh Norbert szabadlistázása is, de a magyar labdarúgó cáfol.

A moszkvai nagycsapatok közül ketten is bevásárlást tartottak, mindketten indokoltan, de érdekesen. A CSZKA középpályájának nagy része (Mark González, Kraszics és Honda) kinn volt a világbajnokságon, mind összehoztak legalább egy fontos gólt vagy gólpasszt, így nagy irántuk a kereslet: Kraszicsot, ha nem is a biztosra vett Juventus, de valaki elviszi (az olaszok ajánlata 15 millió euró, és élvezik a szerb játékos preferenciáját), Hondával kapcsolatban pedig sok mindent emlegettek Real Madridtól Liverpoolig. Ennek megfelelően Szluckijék már szerződtettek is egy veretesebb nevet a balszélső posztjára. Zoran Tosics 2008-ban lett ismert a világfutballt szemmel tartók számára, mikor alig 21 évesen 8 millió euróért szerződtette a Manchester United – apró hiba, hogy elsőre nem kapta meg a munkavállalási engedélyt, mert nem játszott hazája válogatott meccseinek 75%-án. Később aztán sikerült rendezni az adminisztrációs problémákat, Tosics azonban csak két meccset kapott a Premier League-ben. Kölcsönben ugyanakkor remekül játszott a Kölnben, így nem csoda, hogy lecsapott rá a CSZKA – az ötéves szerződésért cserébe a moszkvaiak állítólag 9,5 millió eurót fizettek.

Újabb orosz az Arsenalban?

A másik sztárigazolás egyelőre csak a vájtfülűek előtt lehet ismert. A nyolcszoros elefántcsontparti válogatott, Seydou Doumbia a svájci bajnokság legnagyobb csillaga: a legutóbbi két szezonban előbb húsz, majd harminc gólt szerzett, amivel mindkétszer gólkirályi címet szerzett (hazájában már 18 évesen sikerült neki mindez) – mindez tízmillió eurós nyereséget hozott klubjának, a Young Boysnak, és ötéves CSZKA-szerződést neki magának.

Újabb orosz az Arsenalban?

A CSZKA a jövőre, a Dinamo viszont a közelmúltra tekintettel kezdett bevásárlásba: a pocsékul teljesítő piros-kékek edzője, Miodrag Bozsovics a már többször említett Kuranyi-transzfer mellett a szerb Marko Lomicsot is leigazolta, aki balbekk létére igazi asszisztgyáros: az elmúlt három évben egyszer sem süllyedt nyolc gólpassz alá, és a Partizannal európai kupamúltja is van az egyszeres válogatottnak.

Pletykából is van elég: a paraguayi Nelson Valdézt a Lokomotivval, a pocsék klubszezon után a vébén (ismét) csodaformát futó Miro Klosét a Rubin Kazannyal hozta össze a sportsajtó. Klose egy sajtótájékoztatón udvariasan, de egyértelműen „lekoptatta” a tatárokat, Valdez ügyében viszont több az esély: a Lokonak leginkább a PSG-vel kell megküzdenie – az ár ötmillió euró lehet. A Rubinnál távozók és érkezők is lehetnek: a Szport Ekszpressz gyakorlatilag tényként kezeli a fiatal gólzsák, Buharov augusztusi Zenitbe szerződését (Spallettiék ugyanis meglehetősen elégedetlenek Kerzsakovval), a török különítmény egyik tagja, Hasan Kabze pedig már alá is írt a Montpellierhez. Helyükre Serie A-csatár érkezhet: a hírek Di Nataléról és/vagy Fabio Quagliarelláról szólnak.

A Loko csatárvételezési terveit az Alijev előtt játszók eredménytelensége okozza – közülük a vébén is (le)szerepelt Odemwingie-ért a Birmingham fizetne kétmillió eurót, ami csekély a vasutasok igen magas (és tökéletesen irreális) tízmilliójához képest. A korábban nagy erőkkel beharangozott Pavljucsenko-transzfer megfeneklett, a Tottenham ékessége jelezte, maradna Angliában. Sőt! A ködös Albionba követheti Renat Janbajev is, akit a hírek szerint az Arsenal csábít, ha igaz, az eligazoló Clichy helyére. Janbajev a bal és a jobb oldalon is bevethető védőként, CSZKA-nevelés, három éve játszik a Lokomotivban, 2008 óta pedig a válogatottban is feltűnik: összesen kilencszer volt a szbornaja tagja. Mindez persze érdemei elismerése mellett azt is jelentheti, hogy gondjai lehetnek a munkavállalási szerződéssel.

Újabb orosz az Arsenalban?

Cimkék: premjer liga, átigazolások
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat