OROSZVILAG.HU


Ellenfeleink lesznek: az FK Atirau

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-07-09 10:31:30  |  
Zelei Dávid

Ellenfeleink lesznek: az FK Atirau

A Győr kazah ellenfelet kapott. Mindent az Atirauról

Az 5-3-as összesítéssel búcsúztatott Nyitra után a kazah FK Atirau lesz a Győr ellenfele az Európa Liga második selejtezőkörében. A csapat szokás szerint ismeretlen előttünk, bár 2006 óta már az ötödik (!) kazah együttes, aki magyar csapat útjába sodródik. Az eredmények eddig rendre nekünk kedveztek – no de milyen szenvedős meccseken!

2006-ban az FC Fehérvár a hazai nyögvenyelős 1-0 után idegenben 2-1-re égett a Karjat Almati ellen, így csak idegenben lőtt gólokkal ment tovább az UEFA-kupában, s pontosan ugyane sors várt tavaly a Haladásra az Irtisz Pavlodar ellen (a kinti visszavágón sérült le hosszú időre Kenesei Krisztián) – mindkét esetben a lassan kazah-specialistává avanzsáló Csertői Aurél ült a kispadon. Kicsit simábban, csupa Rudolf-góllal, 1-0, 1-1-gyel lépett tovább a Debrecen 2008-ban a Sahtyor Karagandi ellenében, kettős győzelmet viszont csak a Honvéd aratott a Zsetiszu ellen (idegenben 2-1, otthon 4-2 lett a vége a Pölöskei-csapat javára). Mint e rövidke listából kitűnik, egy Intertotós kivétellel irgalmatlanul megszenvedtek csapataink a messzi Ázsiában, öt győzelem mellett becsúszott egy döntetlen és két vereség is, melyet részben a hosszú utazás, időeltolódás, és a borzalmas pályák egyvelegének számlájára lehetett írni. Ezek után kész szerencse, hogy a Győr ellenfelének otthona, Atirau kocsival röpke 71 óra 2 percre, vagyis mindössze 5682 kilométerre fekszik a kisalföldi várostól.

Ellenfeleink lesznek: az FK Atirau

A 154 ezres városnak a győriek nagy szerencséjére van reptere, s ha hinni lehet a forrásoknak, akár Amszterdamból, Moszkvából vagy Isztambulból is elérhető közvetlen járattal – ami nem kis könnyebbség lehet az orosz katonai repülőgépen hánykódást hatórás zötykölődő buszozással megfejelő Honvédhoz képest. Budapestieknek ráadásul némi nosztalgiát is mutathat a kikötőváros képe, melyet a Kaszpi-tengerbe ömlő Urál-folyó szel ketté. Ennek megfelelően a halfeldolgozás meglehetősen fontos szerepet kap a város életében – az FK azonban a város másik nagy értékéről, az olajról kapta becenevét („Olajosok”).

Ellenfeleink lesznek: az FK Atirau

A csapat idén ünnepli fennállása 30. évfordulóját, s ahogy már szóltunk róla, az évtized elején élte fénykorát, mikor a másodosztályból feljutva kétszer is ezüstérmes lett (2001, 2002). Az akkori kiváló eredményeket azonban fokozatos visszaesés követte, 2006 és 2008 között financiális problémák miatt csaknem ki is estek, a sorozatos átszervezések, megszűnések miatt azonban sikerült túlélniük a legnehezebb időszakot. Tavaly a csapat hatodik lett a bajnokságban, és története során először megnyerte a kupát – igaz, a döntőben győztes gólt szerző, hajdan az orosz válogatottban is megforduló Gyenyisz Zubko már máshol kergeti a labdát.

A kazah bajnokság az oroszhoz hasonlóan naptári rendszerű, idén tizenkét csapat küzd március végétől augusztus közepéig oda-visszavágós rendszerben, majd ezt követi a rájátszás, melyben alsó- és felsőházra osztva küzdenek a csapatok a kupahelyekért és a kiesés elkerüléséért. Mindez azt is jelenti, hogy az Atirau jócskán játékban van az ETO-hoz képest, ami hagyományosan gondot okoz a magyar csapatoknak. A jelenleg folyó bajnokságban 18 kör ment le, az Atiraunak erősen kaparnia kell a felsőházért: jelenleg hetedikek, s formájuk meglehetősen hektikus: otthon javarészt győznek (9 meccs, 6 győzelem, 3 vereség) idegenbeli formájuk viszont pocsék (két győzelem, két döntetlen, öt vereség), legutóbb 3-0-ra vesztettek az Irtisz ellen. A csapat átlagéletkora roppant fiatal, nagyon sokan kerülnek ki a 86-os generációból, de Szegyelnyikov személyében általában ’91-es születésű védő is helyet foglal kezdőjükben. Egy transzferszenzációnak köszönhetően ugyanakkor vélhetően nem ő lesz az egyetlen tizenéves a keretben: az olajosoknak a napokban sikerült lecsapniuk az egyik legnagyobb kazah tehetségre, a 18 éves Szergej Hiznyicsenkóra, aki ifjú kora ellenére már ötszörös felnőttválogatott, s betalált többek között a horvátok ellen is. Hiznyicsenko érkezésével lekerülhet a teher a világvándor moldávról, Viorel Frunzáról, aki a CFR Cluj színeiben volt román bajnok, játszott a görög PAOK-ban és az orosz Nalcsikban is, valamint a román Marius Croitoruról, aki hajdan nagy tehetségnek indult a Steauánál, de fokozatosan kikopott csapataiból. A házi góllövőlistát ők ketten vezetik 4-4 góllal.

A városban nagy a futball-láz az európai porondra való kilépés miatt: a rendkívül igényes honlapot vezető West Side szurkolói csoport szinte a győri meccs lefújásának pillanatában ismertette a magyar ellenlábas csapatát videókkal-képekkel-adatokkal, sőt, már plakátot is készítettek (alant látható), és élőképpel készülnek, a csapat pedig a bajnoki szünetet kihasználva Törökországba ment edzőtáborozni.

Ellenfeleink lesznek: az FK Atirau

Az első mérkőzést a 8660 fő befogadására alkalmas Munajsi-stadionban rendezik majd július 15-én, 19 órától. A meccset a belga Johan Verbist vezeti majd.

Cimkék: el, futball
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat