OROSZVILAG.HU


Ellenfeleink lesznek: a Levadia Tallinn

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-07-10 19:39:27  |  
Zelei Dávid

Ellenfeleink lesznek: a Levadia Tallinn

Tavaly a BL csoportköréig jutott a Debrecen, de megakadályozhatja-e ugyanezt idén a Levadia Tallinn?

Néhány napja a Győr kazah EL-ellenfelét mutattuk be olvasóinknak, most egy kupasorozattal feljebb lépünk: a Debrecennel egy éven belül másodszor összeakadó észt Levadia Tallinn következik.  

Nem mondhatni, hogy sosem látott ismeretlenek csapnak össze kedden a 4750 fő befogadására alkalmas Kadrioru-stadionban: tavaly a selejtezők harmadik körében Leandro góljával idegenben, Coulibalyéval pedig otthon is legyőzték Herczeg András fiai Igor Prins gárdáját. A tavaly augusztusi csörték óta mindkét csapat begyűjtött egy-egy újabb bajnoki trófeát hazájában: a Debrecen kriminális izgalmak között, az utolsó fordulóban védett címet, a Levadia sokkal simábban, 36 meccsen 31 győzelmet aratva, 97 pontot és 123 gólt szerezve, +98-as gólkülönbséggel nyert, úgy, hogy 21 pontot vert a második helyezett Sillamae Kalevre. Ilyen körülmények között nem volt csoda, hogy a Levadia adta a gólkirályt is Vitali Gussev személyében, aki azonban már nem a talliniak futballistája: a román Astra Ploiesti 150 ezer eurót fizetett érte, bár ott még adós a gólokkal.

Ellenfeleink lesznek: a Levadia Tallinn

De nem ő az egyetlen, aki távozott a csapattól. A csapat tavalyi, debreceni mérkőzésén a Kaalma – Teniste, Kalimullin, Morozov, Marmor (Sishov) – Saarelma, Ivanov, Malov , Sander Puri – Andreev (Zelinski), Gussev összeállításban játszott, a legutóbbi bajnokin ugyanakkor a KaalmaKalimullin, Morozov,  Podholjuzin, TenisteLeitan, Malov, Felipe Nunes , Eino PuriPebre tizenegy futott ki a pályára, s ha mindehhez hozzávesszük, hogy a veterán Kaalma először védett a szezon során, miután a tavalyi szezon végén visszavonult, s jelenleg kapusedzőként és amolyan biztonsági tartalékként segíti a csapatot, leszögezhetjük: változott, s nem előnyére változott a Levadia kerete. Nincs olyan poszt, ahol ne lenne változás a keretben: a kapuban Kaalma mellett Kert Kütt sem aktív tagja már a csapatnak, a védelemben a 22 évesen (!) visszavonuló Marmor helyére beállított 18 éves Podholjuzinnon kívül mindenki a régi (bár a Győrben is próbázó Sishov már Azerbajdzsánban keresi a kenyerét), a középpályáról ugyanakkor távozott a szupertehetségnek tartott Sander Puri (a Larisza labdarúgója az első észt a görög bajnokságban, már gólt is rúgott, s Gussevhez hasonlóan 150 ezer euróért kelt el, miután próbajátékon volt a Celticnél és érdeklődött utána a NAC Breda és a St. Johnstone), a teljes csatársorról már nem is beszélve: Nyikita Andrejev egy szezon óta az Almería B csapatát erősíti, Gussevről már tettünk említést, a helyi legenda, Indrek Zelinski pedig visszavonult. Az érkezési oldal sokkal szerényebb: a csúcsigazolás a Kalju Nömme braziljának, Felipe Nunesnek a megszerzése (ő tavaly második lett a mesterlövészek versenyében), mellette Belgiumból tért haza az eredményes svéd és finn éveket felmutatni tudó Tarmo Neemelo (szintén csatár, idén ő a házi gólkirály, alant látható), a védelembe pedig Aleksandr Volodin jött a Trans Narvától.

Ellenfeleink lesznek: a Levadia Tallinn

Mindent összevetve a keret egyértelműen gyengült, nem csoda, hogy máris több pontot herdált el, mint tavaly, s így a vesztett pontok tekintetében a Flora jelenleg megelőzi a tabellán (kettejük összecsapását is a Flora nyerte 2-1-re). A naptári rendszerű észt bajnokság a 19. fordulónál jár, a Levadia három ponttal előzi meg a csak 17 meccsnél járó városi riválist. Neemelo 10, Leitan 8, Ivanov 7, a veterán Nahk 6 gólnál jár, vagyis idén nincs olyan kiemelkedő gólvágó, mint a múltban Andrejev, Gussev, vagy régebben Zelinski.  

Mindennek ellenére Igor Prins vezetőedző optimista: „Nem nézünk hátrafelé… itt az idő, hogy valami maradandót alkossunk.” Hozzá csatlakozott a csapat rangidőse, a 35 esztendős Konstantin Nahk is: „Volt egy átmeneti hullámvölgyünk a bajnokságban, de semmi drámai. Most már minden rendben megy. Ellenfeleink kemények, de remélem, szurkolóink mögöttünk állnak majd a hazai meccs során.” A klub ukrán elnöke, Viktor Levada ugyancsak derűlátó: „A felkészülés jól sikerült. Játékosaink és edzőink tudják, milyen jutalomra számíthatnak, ha nyerünk, szóval most várunk, aztán majd meglátjuk. A múlt évi eredmény nem nyomja a vállunkat; a Debrecen azóta elveszített néhány játékost.”    

Az odavágót kedden, helyi idő szerint 19 órakor kezdik, a játékvezető a belarusz Alekszej Kulbakov lesz.

(a képek forrása: fclevadia.ee)

Cimkék: futball, bl
Országok: Észtország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat