OROSZVILAG.HU


Botrány egy orosz történelemkönyv körül

Címlap » Történelem
  |  2010-09-10 12:02:21  |  
Gyóni Gábor

Botrány egy orosz történelemkönyv körül

Antiszemita és csecsenellenes tankönyv? 

 Botrány egy orosz történelemkönyv körül

 

Oroszországban ismét a viták kereszttüzébe került egy történelemkönyv. A moszkvai Lomonoszov Egyetem két professzora, Alekszandr Barszenkov és Alekszandr Vdovin „Oroszország története 1917 – 2009” című tankönyve Csecsenföldön váltott ki tiltakozást.

Nurdi Nuhazsijev csecsen ombudsman szerint a történelemkönyv „szélsőséges irodalomnak” minősül, az egyik szerzőt pedig bíróság elé kellene állítani Groznijban.

A történelemkönyvre Nyikolaj Szvanidze ismert újságíró, történész hívta fel a figyelmet, aki elküldött egy példányt a könyvből Ramzan Kadirov csecsen vezetőnek is. Maga Szvanidze az ügyészséghez kíván fordulni a tankönyv miatt, az ugyanis szerinte tele van antiszemita és csecsenellenes kitételekkel.

Miután a csecsenek megkapták a könyvet, akcióba léptek. Nuhazsijev szerint az olyan megjegyzés, mint például az, hogy a csecsenek 63 %-a dezertált a második világháború alatt, hamis és sértő.  Nuhazsijev kijelentette, készek „megbocsátani” a szerzőknek, ha azok elismerik hibájukat, bocsánatot kérnek a csecsen néptől a hazugság miatt és ha kivonják a tankönyvet a forgalomból.

A Lomonoszov Egyetem Történeti Intézetében szeptember 15-én tartanak értekezletet, addig a szélsőséggel vádolt Vdovin professzor sem kíván nyilatkozni az ügyről.

Az Orosz Társadalmi Mozgalom ügyvezető igazgatója, Natalja Holmgorova szerint a „Vdovin-Barszenkov-ügy” igazi tétje a véleményszabadság. A professzorok véleménye kapcsán tudományos vitának kellene folynia, erről azonban szó sincs. A professzorok ellen az 1937-es év szellemében indítottak hadjáratot. Miközben a tudósokat „sztálinizmussal” vádolják, ellenfeleik sztálinista eszközökkel kívánnak leszámolni velük. Az Orosz Társadalmi Mozgalom ezért ingyenes jogi segítséget nyújt a történészeknek.

 

(Komszomolszkaja Pravda)

 

 

Cimkék: Vdovin, Barszenkov, Szvanidze
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat