OROSZVILAG.HU


Elhunyt Marcel Albert, Jakovlev legnagyobb ásza

Címlap » Történelem
  |  2010-10-09 21:47:11  |  
Mezei Bálint

Elhunyt Marcel Albert, Jakovlev legnagyobb ásza

"A világ többé nincs veszélyben. A mindenség immár több, mint 50 éve stabil."

Elhunyt Marcel Albert, Jakovlev legnagyobb ászaElhunyt Marcel Albert, Jakovlev legnagyobb ásza 

Nincs többé Marcel Albert kapitány 

92 éves korában, 2010. augusztus 23-án az egyesült államokbeli Harlingen városában elhunyt Marcel Albert a legendás Normandia-Nyeman légiezred pilótája. A JAK-3-as vadászgépeken repülő Albert 1943-tól egészen 1945-ig, a Harmadik Birodalom teljes összezúzásáig a Vörös Hadsereg kötelékében teljesített szolgálatot.

Halálát hosszú ideje méltósággal viselt daganatos betegsége szövődményei okozták. A szomorú hírt a Charles de Gaulle tábornok által alapított Ordre de la Libération örökségét gondozó alapítvány közölte. 

Marcel Albert azon négy francia pilóta közé tartozott, akik megkapták a Szovjetunió Hőse kitüntetést is, melyet szinte sosem adományoztak külföldieknek. A hivatalos dokumentációk szerint 24 légigyőzelmet aratott a náci megszállók felett.

A szintén de Gaulle alapította Normandie soraiban közel száz szabad francia pilóta harcolt, közülük minden második hősi halált a Luftwafféval vívott csatákban. Az ezred franciaországi, Les Andelys városában működő múzeuma szerint ászaik 5,240 missziót teljesítettek és legalább 273 ellenséges gépet lőttek le. 

Marcel Albert 1917. november 25-én született Párizsban, egyszerű munkáscsaládban. A Renault gyár szerelőjeként dolgozott, amikor 1938-ban csatlakozott a Francia Légierőhöz. 1940 májusában, a náci invázió napjaiban két gépet is lelőtt, majd Angliába repült. Itt a 340-es század tagjaként 47 bevetésen vett részt a RAF Spitfire vadászain. 1942 utolsó hónapjaiban lépett be a Normandie-ba. 

Elhunyt Marcel Albert, Jakovlev legnagyobb ászaElhunyt Marcel Albert, Jakovlev legnagyobb ásza

A második világháború után visszatért hazájába és tesztpilótaként dolgozott. 1946-ban légügyi attaséként Csehszlovákiába, Prágába küldték, ahol megismerkedett későbbi feleségével. 1948-ban kilépett a seregből. Amerikába távozott, és szállodaláncot alapított. Egyetlen házasságából sosem született gyermeke. Néhai felesége szintén idén, néhány hónappal férje előtt hunyt el. Albert egyetlen még életben lévő rokona Franciaországban élő húga.

Albert a francia aviatika igazi legendája, nála több légigyőzelmet csupán a RAF kötelékében repülő Pierre-Henri "Clo Clo" Clostermann ért el, szám szerint 33-at. 

2008-ban egy szintén világhírű, de már a világháború után ismertté vált francia pilóta, Jean-Marie "John" Garric (JAK restaurátor) Harlingenbe repült, hogy személyesen tegye tiszteletét elődjénél.

Elhunyt Marcel Albert, Jakovlev legnagyobb ászaElhunyt Marcel Albert, Jakovlev legnagyobb ásza

2009 novemberében az ötödik francia köztársaság washingtoni nagykövete, Pierre Vermont Texasba utazott, hogy harlingeni otthonában köszöntse és a létező legmagasabb fokozatba léptesse elő a Ordre de la Libération veteránját. 

2010 májusában, az európai győzelem 65. jubileuma alkalmával Nyikolaj Babics, az orosz föderáció houstoni főkonzulja látogatott Albert-hez, akinek emlékmedált és egy üveg vodkát adott át az orosz nép ajándékaként. 

Albert halála után a Normandia-Nyeman utolsó életben lévő tagja a 90 éves Roland de la Poype, akit Albert jobbkezének tartottak. 

Albert, aki szinte alig beszélt háborús élményeiről, az ezred hatvanadik születésnapján a következőket mondta: „A világ többé nincs veszélyben. A mindenség immár több, mint 50 éve stabil.” 

(The New York Times, The Independent, Telegraph)  

Cimkék: Marcel Albert, Normandie-Niemen, Normndia-Nyeman, Harlingen, Jakovlev
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat