OROSZVILAG.HU


Turkológiai konferencia Tatarsztanban

Címlap » Történelem
  |  2011-10-22 16:31:52  |  
Kecskeméti Gábor

Turkológiai konferencia Tatarsztanban

Számos ország kutatója vesz részt a ma kezdődő eseményen

Turkológiai konferencia TatarsztanbanTurkológiai konferencia Tatarsztanban

Tudósok és szakértők népes tábora fogja a ma kezdődő turkológiai konferencián megvitatni, hogy miként lehetséges a török nyelvek megőrzése és oktatása globalizálódó világunkban, mely ma veszi kezdetét Kazanyban, Tatarsztan fővárosában.

A konferenciát az idén 85 éves Dilara Tumaseva, világhírű turkológus születésnapjára időzítették.  Azerbajdzsán, Bulgária, Kína, Magyarország, Törökország, Ukrajna és Üzbegisztán tudósai mellett, a Csuvas Köztársaság, Baskortosztán és Moszkva turkológusainak részvétele várható.

Fakima Kisamova, a Kazányi Állami Egyetem nyelvésze a rendezvényt megelőző sajtókonferencián elmondta: a kortárs nyelvtudomány legfontosabb kihívása, a nyelvek megőrzése. Majd hozzátette: „Egy nyelv elsajátítása vagy tudása, természetesen nagyon fontos. De mi jelenleg arra fókuszálunk, hogyan lehet egy nyelvet megőrizni.”

A konferencia során az előadók emellett a török nyelvek történetével, strukturális változásaikkal és nyelvtani sajátosságaival foglalkoznak majd.

Az esemény az aktuálpolitikai helyzet szempontjából is figyelemreméltó, hiszen néhány napja tatár nacionalisták „a tatár nyelv védelme” mellett és a tatárok elnyomása ellen demonstráltak Kazany utcáin.

(Radio Free Europe)

Cimkék: turkológia, konferencia, tatarsztan, kazany,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat