OROSZVILAG.HU


Hajsza egy litván politológus ellen 

  |  2011-11-05 10:04:14  |  
Gyóni Gábor

Hajsza egy litván politológus ellen 

Algirdas Paleckis szerint provokáció volt az 1991-es vilniusi vérengzés 

 Hajsza egy litván politológus ellen 

Börtönnel és utazási tilalommal fenyegette meg egy vilniusi ügyész Algirdas Paleckis litván politológust, politikust, amiért az a hivatalos állásponttól eltérő módon interpretálja az 1991. január 12-13-án Vilniusban történt vérengzés eseményeit.

Litvánia még 1990 márciusában visszaállította függetlenségét, amire Moszkva gazdasági blokáddal válaszolt. 1991 januárjában a szovjetbarát Egység nevű szervezet vezetésével kommunista puccskísérlet vette kezdetét a köztársaságban. Az Egység támogatói január 8-án kísérletet tettek a litván parlament épületének elfoglalására, közben szovjet csapatokat vezényeltek a köztársaságba. Január 10-én Mihail Gorbacsov szovjet elnök a szovjet alkotmány hatályának helyreállítását követelte Vilniustól. Január 11-én a szovjet katonai erők elfoglalták a litván főváros fontosabb középületeit, Juozas Jermalavicius litván kommunista vezetésével ún. Litván SZSZK Nemzeti Megmentési Tanácsa nevű szervezet jött létre, amely saját magát nevezte meg az egyetlen legitim hatalmi szervezetként. 1991. január 12-13-án a szovjet csapatok ostromolták meg a demokraták és függetlenségpártiak által védett vilniusi TV-tornyot, melynek során 15 ember meghalt, 600 ember megsebesült (ebben az operációban egyébként Aszlan Maszhadov későbbi csecsen elnök is részt vett...)

A vilniusi vérengzés – ami rendkívül sokat ártott a Szovjetunió reputációjának - után Izland elismerte Litvánia függetlenségét.

Algirdas Paleckis korabeli dokumentumokra és szemtanúkra hivatkozva, a hivatalos értelmezéssel szemben azt állítja, a vilniusi TV-toronynál történt vérengzés valójában provokáció volt, amit a függetlenségpárti litván vezetés szervezett. Paleckis – nem tagadva Gorbacsov és a szovjet vezetés bűneit - szerint ugyanis a környező tetőkről is lőtték az embereket a litván kormány ügynökei. Paleckis szerint a Sajudisnak vérre és emberáldozatokra volt szüksége, hogy elnyerje a világ közvéleményének támogatását a függetlenségért vívott küzdelemben, s hogy demonstrálja a szovjet vezetés embertelenségét.

Az ügy fejleményeit a továbbiakban is követjük majd....

Cimkék: Algirdas Paleckis, Vilnius, Litvánia, 1991, vérengzés,
Országok: Litvánia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat