OROSZVILAG.HU


A történelemhamisítás ellen

  |  2012-04-19 10:04:06  |  
Gyóni Gábor

A történelemhamisítás ellen

Könyvek a Szovjetunió 20. századi történetéről

A történelemhamisítás ellen

2012. április 16-án került sor a Kossuth Klubban a Ruszisztikai Központ 20. századi történelemmel foglalkozó alábbi kiadványainak ünnepélyes bemutatására (Agárdi Péter és Harsányi Iván, a Pécsi Tudományegyetem professzorai közreműködésével).
- Bálint József: A Szovjetunió gazdasági kifosztása dokumentumokban elbeszélve (1941 – 1944) (szerk. Mezei Bálint). A Szovjetunió elleni fasiszta agresszió dokumentumokkal és statisztikákkal alátámasztott ábrázolását adja a könyv, ismertetve Hitler gazdaságpolitikáját, a Szovjetunió kifosztásának mechanizmusait, a megszállók rabszolgatartó tevékenységét, propagandáját, külön fejezetekben a magyar és a román hadsereg megszálló tevékenységét.
- Krausz Tamás: Vitás kérdések a Szovjetunió és Kelet-Európa XX. századi történetében c. műve a szerző korábbi tanulmányait gyűjtötte össze, többek között a fasizmus és a kommunizmus közti egyenlőségtételről, a szovjetunióbeli holokausztról, a Molotov-Ribbentrop paktumról, Lenin jelentőségéről, 1968-ról, a rendszerváltás utáni történetírásokról.
- A Háború és nemzeti önismeret c. kötet (szerk. Bartha Eszter – Krausz Tamás) a Magyar-Orosz Történész Vegyes Bizottság 2011 júniusában, a Nagy Honvédő Háború kezdetének 70. évfordulója alkalmából rendezett konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza, magyar és orosz történészek munkáit. Az I. részben a Nagy Honvédő Háború kezdetének kérdéseiről olvashatunk (német-szovjet megnemtámadási egyezmény problematikája, a szovjet diplomácia a háborút megelőzően, a nyugati sajtó és tudomány a kérdésről, a Nagy Honvédő Háború történetének meghamisítása).
A második részben Magyarország második világháborús szerepvállalásáról olvashatók magyar szerzők (Sipos Péter, Pritz Pál, Juhász József, Pihurik Judit) tanulmányai.
A harmadik blokkban a holokauszttal kapcsolatos cikkek kaptak helyet.
E kötet mellékleteként jelent meg Werth Henrik vezérkari főnök vallomása, melyet szovjet fogságban tett 1945-ben (Varga Éva és Vaszilij Hrisztoforov forrásközlése).

 

Cimkék: Werth Henrik, Ruszisztikai Központ, Krausz Tamás
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat