OROSZVILAG.HU


Az első orosz vasútvonal építése

Címlap » Történelem
  |  2012-05-13 11:42:45  |  
Kecskeméti Gábor

Az első orosz vasútvonal építése

1837-től üzemel a Pétervár-Carszkoje Szelo vonal

Az első orosz vasútvonal építéseAz első orosz vasútvonal építése

Gazdasági és stratégiai jelentősége az első XIX. századi orosz vasútvonalnak ugyan nem volt, de mégis fontos mérföldkő az orosz történelemben. A század végére ugyanis vasútvonalak hálózták be a Föld legnagyobb országát.

Az építkezés az európai kontinens negyedik vasútvonalán 1836. május 13-án Franz Anton von Gerstner osztrák mérnök irányítása alatt kezdődött el, melynek legfontosabb feladat az volt, hogy a cári család az akkori cári fővárosból vasúton jusson ki a Carszkoje Szelo-ban található nyári rezidenciára. Az építkezés a 27 kilométeres vonalon két évig tartott (az előkészítést már 1835-ben elkezdték). A hivatalos megnyitóünnepség 1837. október 30-án volt, ekkor egy nyolc vagonból álló szerelvény gördült ki Pétervárról. A rövid táv megtételére a vonatoknak akkoriban 35 percre volt szükségük. Kezdetben még lovakat is használtak a vontatás során, de néhány éven belül átálltak a teljes gőzvontatásra. Az utasok száma azonban folyamatosan emelkedett, főleg azt követően, hogy elérték Pavlovszkot is. (Ma ez is már Szentpétervár határain belül fekszik.)

A pálya nyomtávja kezdetben 1829 mm (6 láb) volt, ezt majd csak a XX. század első éveiben igazították hozzá az általános orosz nyomtávhoz (1524 mm), s 1876-ig egyvágányos vonal volt. A vasútvonal egy, körülbelül 700 részvényesből álló társaság tulajdonában állt. A megnyitó alkalmával emlékérmeket vertek, amelyeken I. Miklós akkori cár közösen szerepelt Minerva istenasszonnyal és I. Péter orosz cárral. A XIX. század második felében ezt a szakaszt, a Pétervár-Moszkva vasútvonal 1851-es megnyitását követően, elsősorban mozdonyok tesztelésére és a vasúti szakembergárda kiképzésére használták.

Cimkék: vasút, carszkoje szelo, pétervár, miklós, cár, rezidencia, moszkva, vonat, gerstner,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat