OROSZVILAG.HU


A Duma elnöke történészekkel találkozott

Címlap » Történelem
  |  2012-11-06 13:33:36  |  
Oroszvilag.hu

A Duma elnöke történészekkel találkozott

A magyar történész szakmát Szvák Gyula képviselte

 A Duma elnöke történészekkel találkozott

2012. november 2-án oroszországi és külföldi vezető történészekkel találkozott Szergej Nariskin, az Orosz Duma elnöke a törvényhozás épületében. Az eszmecserén Magyarországról Szvák Gyula, az ELTE Ruszisztikai Központjának vezetője  vett részt.

Nariskin a találkozón emlékeztetett, 2012 hivatalosan is az orosz történelem éve, s 2014-ben kerül sor az első világháború kirobbanásának századik évfordulójához kapcsolódó rendezvényekre, 2015-ben pedig a második világháború befejezésének 70. évfordulóját ünnepli a világ.

A Duma elnöke együttműködésre kérte fel a külföldi történészeket, hogy közös gondolkodás eredményeképpen értelmezzék ezen és más történelmi eseményeket. Nariskin szerint a történelemértelmezésnek a tényeken és dokumentumokon kell alapulnia, politikai motivációk nélkül.

Alekszandr Csubarjan, az Orosz Tudományos Akadémia Egyetemes Történeti Intézetének igazgatója szerint a történelmi emlékezet, a hatalom és a társadalom viszonya, a demokrácia és a civil társadalom kérdései, valamint módszertani problémák lehetnének a közös kutatások témái.

Héléne Carrére d’Encausse, a Francia Tudományos Akadémia titkára arra mutatott rá, hogy a modern történettudomány egyre nagyobb szerepet játszik a társadalmak identitásának formálásában. Ezért is nagy a történészek felelőssége, hogy álláspontjuk tudományosan megalapozott legyen.

Szvák Gyula üdvözölte az orosz kezdeményezést és azt, hogy Oroszország nagy figyelmet fordít a történettudomány kérdéseire, a nemzetközi tudományos együttműködésre. A Csubarjan akadémikus által említett témákon kívül közös kutatási alap lehet a történelem konstrukciója és rekonstrukciója Közép- és Kelet-Európában, a történelemhamisítás elleni fellépés, melyet viszont a szakma, és nem a politika eszközeivel kell folytatni. Szvák Gyula emlékeztetett: 2014 nemcsak az első világháború kitörésének 100., hanem a második világháború kezdetének 75. évfordulója is.

Nikolaus Katzer, a moszkvai Német Történeti Intézet igazgatója a német-orosz levéltári együttműködés eredményeit hangsúlyozta. Az újabban előkerülő második világháborús német dokumentumok, melyek a náci III. Birodalom népirtó tevékenységéről árulkodnak, az interneten is publikálásra kerülnek, megkönnyítve ezzel a kutatást.

 

(duma.gov.ru)

Cimkék: Szergej Nariskin, Alekszandr Csubarjan, Szvák Gyula
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat