OROSZVILAG.HU


A szovjet tudomány dicsősége

  |  2013-04-12 13:15:16  |  
Gyóni Gábor

A szovjet tudomány dicsősége

Amerikai vélemény Gagarin repüléséről

 A szovjet tudomány dicsősége

 

A The New York Times cikke Jurij Gagarin űrrepüléséről emlékezett meg.

 

A szovjet tudósok munkája, amely lehetővé tette hogy embert küldjenek a világűrbe, aki 89 perces repülés után visszatért a földre, az emberiség egyik legrégibb álmát váltotta valóra, a természet legyőzését. Ez a repülés demonstrálta a szovjet rakétatechnológia fölényét is.

A szovjet űrkutatás eredményeit szélesebb kontextusban is érdemes szemlélni egyetlen ország történeténél. Általában véve az emberi ráció és szellem győzelméről van szó, a geográfiai határok, a politikai és nemzeti ellentétek meghaladásáról. Jurij Gagarin repülése a megkoronázása volt sok tudós sok évszázados munkájának.

Gagarin repülése ugyanakkor az első lépés is volt egy hosszú út megtétele során, melynek részei az űrállomások építése, repülés a Holdra.

Az űrkutatás révén az ember válaszokat kaphat azokra a kérdésekre, melyek már régtől izgatják. Hogyan keletkezett a világmindenség? Volt-e kezdete? A földi természet törvényei érvényesek e az univerzum többi részén? A természeti törvények változatlanok-e, vagy ezeknek is van evolúciójuk?

Az űrkutatás eredményei segíthetnek választ adni az élet eredetének kérdéseire, az emberiség jövőjére. Vajon csak a Földön lehetséges az élet?

A mostani szovjet eredménynek van pszichológiai és politikai vonatkozása is. A Szovjetunió „előnyt” és tekintélyt szerzett. Katonai szempontból az űrrepülés arra mutatott rá, hogy a Szovjetunió fejlettebb rakétatechnikával rendelkezik az Egyesült Államoknál.

 

 

(The First Cosmonaut, The New York Times, 1961. 04. 13., inosmi.ru) 

 

Cimkék: Jurij Gagarin, szovjet űrkutatás, USA
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat