OROSZVILAG.HU


Alekszandr Ruckoj visszaemlékezése a "puccsra"

  |  2016-08-19 18:07:55  |  
Oroszvilag.hu

Alekszandr Ruckoj visszaemlékezése a "puccsra"

Oroszország egykori alelnöke szerint felültették a puccsistákat

 Alekszandr Ruckoj visszaemlékezése a "puccsra"

Interjút adott a gazeta.ru-nak Alekszandr Ruckoj, Oroszország egykori alelnöke (1991 – 1993) az 1991-es augusztusi puccskísérlet 25. évfordulója alkalmából.

1991-ben Ruckoj, Oroszország alelnökeként még Jelcint támogatta (1993-ban már szembekerülnek egymással), most viszont az interjúban azt mondta, nem harcolt a puccsisták (a Rendkívüli Helyzet Állami Bizottsága – a GKCSP) ellen. A GKCSP a szerencsétlen peresztrojka, Gorbacsov politikájának eredményeképpen született meg. 1988-ban már nemzetiségi konfliktusok törtek ki a Szovjetunióban, az ország a szétesés állapota felé haladt, „hiányzott a pártfegyelem, a termelési fegyelem, az alapvető felelősség.” A boltok kongtak az ürességtől, még zoknit se lehetett venni.

Ruckoj szerint Gorbacsov csak 1990 végén ébredt fel. A megelőző évben kemény munka folyt a Szovjetunió megreformálása érdekében. Alkotmányreform eredményeképpen nagyobb önállóságot kaptak a köztársaságok. Eltörölték az alkotmány azon passzusát, mely a Szovjetunió Kommunista Pártjának privilégizált helyzetét rögzítette. Lehetővé váltak a szabad választások. Megválasztották a Szovjetunió első elnökét.

Már a „puccs” napjaiban Ruckoj augusztus 21-én Foroszba utazott az állítólag izolált Gorbacsovhoz, aki nem akarta beengedni a hozzá érkező GKCSP-delegációt. A foroszi kormányüdülőben nyilvánvalóvá válik, hogy hazugság a Gorbacsov izolációjáról szóló hír. A telefonvonal működik.

Ruckoj szerint ostobaság volt tankokat vezényelni Moszkvába, és nem értette, hogy Krjucskov KGB-főnök nem fogta fel, hogy felültették? Ruckoj azt is elmondta, hogy nem tartja bűnözőknek a puccsistákat.

 

 

 

 

(gazeta.ru) 

Cimkék: 1991, 1993, Oroszország, Alekszandr Ruckoj, Gorbacsov, Szovjetunió, GKCSP, puccs, Oroszország egykori alelnöke, puccsisták
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat