OROSZVILAG.HU


Nemzetközi konferencia Raoul Wallenbergről

  |  2016-09-25 12:30:12  |  
Oroszvilag.hu

Nemzetközi konferencia Raoul Wallenbergről

Még ma sem teljesen ismert a svéd diplomata sorsa

 Nemzetközi konferencia Raoul Wallenbergről

Még két évvel ezelőtt írtak levelet Raoul Wallenberg rokonai Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, azt kérve, tárják fel a Szovjetunióban eltűnt svéd diplomata sorsát. Wallenberg a németek megszállta Magyarországon volt a svéd nagykövetség munkatársa, és ekként több ezer zsidót életét mentette meg a vészkorszak idején. Wallenberget 1945-ben a szovjet hatóságok letartóztatták és elhurcolták.

A szovjet Külügyminisztérium 1957-ben kiadott közleménye szerint Wallenberg 1947. július 19-én elhunyt a Lubjanka börtönében „szívelégtelenség” következtében.

Azt nem lehet tudni, eljutott-e Putyinhoz a Wallenberg-rokonok levele, mindenesetre a Memorial jogvédő szervezet szeptember 22-én Moszkvában nemzetközi konferenciát rendezett Raoul Wallenbergről.  A konferencián orosz, svéd, német, amerikai történészek vettek részt (magyarok valamiért nem). A Wallenberg-ügyről új információk akkor kerültek elő, amikor publikálták Ivan Szerov egykori KGB-főnök emlékiratait. Ezek szerint Wallenberg meggyilkolására személyesen Sztálin adott parancsot. Szerov arról is beszámolt, hogy Abakumov KGB-főnök hallgatta ki Wallenberget, e kihallgatási jegyzőkönyvnek a feltételezések szerint meg kell lennie valahol.

Arszenyij Roginszkij, a Memorial egyik vezetője elmondta, 1990-ben derült ki, hogy a Szovjetunióban fogva tartott személyekről aprólékos kimutatást végeztek, rekonstruálható tehát a sorsuk. A Wallenberg-ügy sokat segített abban, hogy részben megnyílhattak a levéltárak, és ismertté vált a sztálinista terror mechanizmusa.

A svéd Susanna Berger elmondta, hogy nem Raoul Wallenberg volt az egyetlen svéd, aki szovjet fogságba került. A hidegháború idején 18 svéd hajónak veszett nyoma a Balti-tengeren, ezek legénysége később szovjet börtönökben került elő. Wallenberg sorsára nézvést az Abakumov vezette kihallgatás jegyzőkönyve tudna újat mondani.

 

 

 

(gazeta.ru, memo.ru) 

Cimkék: Raoul Wallenberg, Szovjetunió, Moszkva, Memorial, Wallenberg-ügy, Abakumov, konferencia
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat