OROSZVILAG.HU


Kubányi kozákok ünnepe

Címlap » Történelem
  |  2019-05-03 08:21:14  |  
Magyar Alexandra

Kubányi kozákok ünnepe

Jelcinhez kötődő tradíció

Kubányi kozákok ünnepe

1991. április 26-án Borisz Jelcin orosz elnök aláírta az elnyomott népek rehabilitációjáról szóló törvényt, ami a kubányi kozákok számára azóta jeles dátummá vált. Ezért minden év áprilisában Krasznodarban egy nagy felvonulás keretében ünneplik meg a kozákság újjászületésének évfordulóját, immáron 28. alkalommal.

Kubány régiójának történelmében már a 18. század végétől fontos szerepet játszott a kozákság. 1792-1793 között telepítették át a fekete-tengeri kozák hadsereg egy részét a kubányi földekre, amivel egy új fejezet kezdődött meg a régió történelmében. Közel száz éven át óvták az idegen behatolóktól ezt az orosz határmenti területet, és szolgálták hűen az orosz vezetést, azonban a bolsevik hatalomátvétel után sorsuk gyökeresen megváltozott. 1919. január 24-én hozták a „kozáktalanításról” szóló törvényt. Ez a dokumentum legitimálta kubányi kozákság gazdasági és szellemi életének megsemmisítését, a tömeges repressziókat. A terror azokra is vonatkozott, akikről gyanították, hogy közvetve vagy közvetlenül részt vettek a bolsevik hatalom elleni harcokban.  A sztálini időkben az éhínség és a tömeges kitelepítések tovább nehezítették a kozákság sorsát. A kozák identitás reneszánsza az 1980-as években jelent meg a Szovjetunióban, ennek ellenére az évtizedekkel ezelőtti szervezett üldözések „sikerességének” hatására sokan még ekkor sem merték magukat kozáknak vallani.

A Szovjetunió felbomlásával új fejezet nyílt a kubányi régió életében, hiszen 1991-ben az elnyomott népek rehabilitációjára került sor, aminek köszönhetően a kozákság újra gyakorolhatta a közel 70 évig tiltott tradícióit. A modern kozákság minden év április 24-én megemlékezik azokról, akik a múlt tragikus eseményeinek áldozataivá váltak. Ahogy 1919 előtt, úgy napjainkban is fontos számukra a hagyományok őrzése, a vallásosság, és patriotizmus. Az idén megrendezett krasznodari felvonuláson közel 7000-en vettek részt, minden korosztály képviseletével, a kadétoktól a veteránokig.

Fontos megjegyezni, hogy a kubányi kozákság napjainkban az egyik legnagyobb katonai közösség Oroszországban, családtagjaikkal összesen 130.000-en tartoznak ide, és ebből 43.000-en állami szolgáltban állnak. Mindennapos feladataik közé tartoznak többek között a lakosság védelme, az erdőtüzek irtása, természeti katasztrófák megelőzése.

                        Magyar Alexandra

források: https://ruspekh.ru/events/item/den-reabilitatsii-kubanskogo-kazachestva

http://nko.krasnodar.ru/?viewpoint=k-prazdnovaniyu-dnya-reabilitatsii-kubanskogo-kazachestva

https://kubnews.ru/obshchestvo/2019/04/15/parad-kubanskogo-kazachego-voyska-proydet-v-krasnodare-/

http://slavakubani.ru/historical-memory/cossack-memorials/day-of-the-kuban-cossacks/kazaki-otmetili-den-kubanskogo-kazachestva-fotoreportazh/

http://slavakubani.ru/historical-memory/cossack-memorials/rehabilitation-day/chest-vera-i-rodina-dlya-kazaka-dorozhe-zhizni/

http://pravo.gov.ru/proxy/ips/?doc_itself=&backlink=1&nd=140003067&page=1&rdk=0#I0

 

Cimkék: 1919, kubányi kozákság, Krasznodar, Jelcin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat