OROSZVILAG.HU


Megvan "Napóleon kincse"?

  |  2010-06-04 08:09:43  |  
Gyóni Gábor

Megvan "Napóleon kincse"?

Az oroszok visszaszerezhetik elrabolt kincseiket

 Megvan "Napóleon kincse"?

Ismert a hely, ahol Napóleon seregei elrejtették 1812-ben azt a tömérdek kincset, amit Moszkvából raboltak – jelentette ki Alekszandr Szerjegin történész.

A franciák 1812 októberében kezdték meg az egy hónappal korábban elfoglalt és módszeresen kifosztott Moszkva kiürítését. „Napóleon kincsének” azt a mintegy 200, zsákmánnyal megrakott szekeret nevezik, amely végül nem jutott el Franciaországba, hanem a fejvesztett menekülés közben valahol „elveszett” az orosz utakon. „Napóleon kincsét” már korábban is keresték: a ’60-as években egy tavat tártak föl, abban a reményben, hogy ott található a „kincs”, de végül semmit nem találtak.

Szerjegin szerint mintegy „80 tonna aranyról” van szó, ezért támogatást kértek Szmolenszk és Kaluga megye vezetőségétől az ásatások lebonyolítására. Az állítólagos kincs helyét franciaországi levéltári kutatások alapján sikerült beazonosítani.

Az ásatások az elrejtett kincs állítólagos helyén június 12-én kezdődnek. 1812-ben ezen a napon támadta meg Napóleon Oroszországot.

 

(Komszomolszkaja Pravda)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat