OROSZVILAG.HU


A világ első atomerőművének "születésnapja"

  |  2010-06-28 12:44:17  |  
Kecskeméti Gábor

A világ első atomerőművének "születésnapja"

56 éve adták át a világ első atomerőművét a Szovjetunióban 

 A világ első atomerőművének "születésnapja"

A Moszkvától 100 km-re délnyugatra található Obnyinszk városában 1954. június 27-én kapcsolták rá a magasfeszültségű villamos hálózatra a világ első atomerőművét. Akkori 5 megawattos teljesítményével 10.000 lakás áramellátását biztosította. Az építkezés 1951. január elsején indult, a reaktor beindítására pedig 1954. június elsején került sor, majd a teszteket követően kapcsolták rá a magasfeszültségű vezetékhálózatra, s innen datálják tényleges működését. Az obnyinszki reaktor közel 10 éven át a Szovjetunió egyetlen atomerőműve volt.

A megnyitást követő években tudatos fejlesztési politikával elérték, hogy a városka máig széles körben ismert a békés célú atomenergia tudományos és kutatási központjaként, így kézenfekvő volt, hogy az évtizedek folyamán Obnyinszkban fejlesztették tovább a Szovjetunió atomprogramját. A város napjainkban több mint egy tucat tudományos kutatási központnak ad helyet, melyek fő kutatási területei a nukleáris energia tudomány, sugárzási technológia, egészségügyi-orvosi sugárzás és meteorológia.

A kezdeti AM-1-es (Атом Мирный = Békés Atom) reaktor ma már nem létezik, mivel a világ első atomerőművét 2002-ben végleg bezárták, ám nem műszaki, hanem gazdasági okok miatt: alacsony teljesítménye már nem volt kifizetődő. Természetesen a reaktor minden mai reaktor prototípusa és elődje volt, s akkoriban grafit alapú fékezőanyagot (úgynevezett moderátort) és vízhűtést használtak. A későbbiek során ebből a típusból fejlesztették ki a modernebb RBMK reaktorokat.

Az atomerőmű és a hozzá kapcsolódó kutatási központ emellett katonai bázisként is szolgált, hiszen az ötvenes évek közepén itt kezdték el kiképezni a Szovjetunió első nukleáris tengeralattjárójának – Leninszkij Komszomol (vagy K-3) – legénységét is.

(obninsk.ru)

 

 

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat