OROSZVILAG.HU


Nagy Péter és az idő

  |  2022-01-14 12:03:45  |  
Hittér Virág

Nagy Péter és az idő

Napórát avattak Peterhofban

 Még az ősszel a peterhofi Monplaisir-palota Alsó Parkjában ünnepélyes keretek között felavatták a Nagy Péter korából származó, rekonstruált napórát.


A megnyitó ünnepség során közreműködött többek között David Henderson-Stewart, a Petrodvoreci „Rakéta” Óragyár ügyvezető igazgatója és Jelena Kalnickaja, a Peterhofi Állami Múzeum főigazgatója. Utóbbi az esemény vendégeit köszöntve kiemelte, az emlékmű eredeti történelmi helyére történő visszahelyezése rendkívül hangsúlyos szereppel bír. „A mai napon felavatjuk a napórát, amely gyakorlatilag az első volt Szentpéterváron. Kortársai Nagy Pétert „sietős embernek” becézték, hiszen állandó kapkodásban élt, mindig tartania kellett magát az időhöz, tehát órák sokasága állt rendelkezésére minden palotájában és természetesen valamennyi rezidenciájában Peterhofban. Így jelent meg Péterváron, és itt Peterhofban is egy ilyen érdekes vállalkozás, jelesül az idő nyomon követése a nap segítségével.”


Amint arra a megnyitó ünnepségen elhangzott beszédekben is hangsúlyt fektettek, Nagy Pétert tekintik az első oroszországi napórák legfőbb ismerőjének és gyűjtőjének. 1723-ban neki köszönhetően jelentek meg, s kezdtek elterjedni az első kerti napórák Péterváron, a Monplaisir-palota kezelésében. Az uralkodó egyedülálló kollekcióval rendelkezett, melynek darabjait sokáig a Kunstkammerben, a dolgozószobájában tartotta.
Valamennyi pétervári napórát külföldi mesteremberek készítették, illetve túlnyomó többségüket külföldről hozták, illetve vásárolták, vagy épp diplomáciai ajándékként küldték Nagy Péternek.


A Peterhofi Állami Múzeum szobrászainak és építészeinek kurátorai évek óta kutatják a történelmi, valamint levéltári dokumentumokat, illetve a Nagy Péter korából származó napóra európai variánsait, melyek közül a hannoveri Berggarten kertben található példányt választották a tárgy restaurálásának egyik mintájául (ezt a 18. század elején a híres angol mester, J. Rauli készítette). Egy másik mintaként szolgált egy I. György angol király megrendelésére készült napóra, amelyet Nagy Péter diplomáciai ajándékul kapott, s amely napjainkban a Peterhofi Állami Múzeum gyűjteményének darabja.


Míg a számlapot a fennálló minták alapján lehetett rekonstruálni, a márvány talapzat az Oranienbaumban található Alsó Park egyik fennmaradt talapzata.


Forrás:
https://tass.ru/kultura/12667375
https://peterhofmuseum.ru/news/2021/1146
https://pobedarf.ru/2021/10/15/solnechnye-chasy-petra-i-vnov-uvideli-svet/

Cimkék:
Országok:
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat